Verantwoord stoken

Het is winter, tijd om de houtkachel aan te steken. Heerlijk, die warmte en gezellige sfeer! Helaas zorgen houtkachels ook nog weleens voor overlast. Jammer, want dit is doorgaans vrij eenvoudig te voorkomen. Bijvoorbeeld door gebruik te maken van goed hout en kennis van de juiste stooktechnieken.

Bewustwording en kennis zijn de basis om op een verantwoorde manier hout te stoken

Steeds vaker is de houtkachel in de media, helaas niet altijd positief. Een goed gestookte houtkachel is een geweldige sfeermaker, waar niemand last van heeft. Maar bij verkeerd gebruik van een houtkachel, kan er sprake zijn van overlast. Dat kan stinken en gezondheidsrisico’s met zich meebrengen. Het voorkomen van onnodige overlast vraagt een stukje bewustwording, ook over het eigen stookgedrag.

Hout brandt niet

De laatste jaren is de beschikbare kennis van houtstook toegenomen. In een notendop is de kern: hout brandt niet. Houtmoleculen veranderen vanaf ca. 150 graden Celsius in houtgassen die bij een voldoende hoge temperatuur reageren met zuurstof. Deze reactie of oxidatie leidt tot zichtbaar vuur. Nagenoeg volledige verbranding vindt plaats vanaf ca. 700 graden. Wordt deze temperatuur niet bereikt? Dan gaan de houtgassen onverbrand door de schoorsteen naar buiten en dát moeten we dus voorkomen!

Ervaren stokers

Goed om te weten: kennis leidt daadwerkelijk tot beter stookgedrag. Ruim 90% van de meer dan 1500 bezoekers van de stooktrainingen bij HAVÉ gaf achteraf aan het voortaan anders te gaan doen. Uit de interactie tijdens de trainingen bleek ook dat het soms juist mis gaat bij ‘ervaren stokers’, doorgaans mannen, die zich niet altijd laten corrigeren. Als het echt mis gaat noemen we ze ‘onruststokers’. Opmerkingen over hun stookgedrag lijken haast vergelijkbaar met het in twijfel stellen van hun mannelijkheid. Of met het ter discussie stellen van iemands rijvaardigheid of opvoedkundige kwaliteiten. Daar krijg je liever geen commentaar op. Regelmatig merk ik dat iemand die al 30 jaar stookt, het al 30 jaar verkeerd doet. Dat is geen schande, maar het is positief dat er vandaag de dag betere stooktechnieken voorhanden zijn. Daarmee kan ook de ervaren stoker zichzelf en z’n omgeving plezieren.

Klachten, terecht?

Kort en goed: vaak wel. Klagers over houtkachels hebben vaak een punt. Er bestaat onnodige overlast, en we moeten er alles aan doen om dit te voorkomen. Gelukkig is er alle reden om aan te nemen dat de (veelal onbewuste) ‘onruststoker’ zichzelf verbetert. 

Tegelijkertijd hebben we anno 2021 misschien wel een te kort lontje. We klagen sneller en beschikken over social media. We weten wel dat de lucht al jarenlang steeds schoner wordt (bron: RIVM). Tegenwoordig zien we zelfs semiprofessionele klagers c.q. lobbyisten. Soms streeft men zelfs naar een algeheel verbod op houtkachels. Er wordt gepolariseerd en gedaan alsof alle vormen van stoken slecht zijn en men gaat voorbij aan alle verbetermogelijkheden. Gemeenten weten het ook niet meer en adviseren soms om helemaal geen hout meer te stoken. Ergens zou het veel logischer zijn wanneer tegenstanders van rookoverlast zich allemaal in zouden gaan zetten voor verbetering van stookgedrag. Hun achterban zou dan vermoedelijk veel beter worden bediend en een gewenst resultaat lijkt dan opeens wel realistisch.

Stook-check

Weet u niet zeker of u verantwoord stookt? U kunt het eenvoudig checken: want als alles goed gaat, blijft uw kachelruit schoon en al snel na de start ziet u buiten geen rook meer. Wilt u advies of een keer een stooktraining bijwonen, neem dan contact op met één van onze dealers.

Gerelateerde berichten

Waar worden de kachelruiten gemaakt?

Jydepejsen vertrouwt op de hoge kwaliteit van SCHOTT ROBAX® brandwerende panelen, gemaakt in Duitsland. In 35 jaar serieproductie zijn meer dan 75 miljoen ROBAX® glaskeramische panelen verkocht. Daarmee is SCHOTT één van de toonaangevende fabrikanten van openhaardvensters SCHOTT ROBAX® is IN FRONT – vandaag en in de toekomst.

Meer lezen »

Waar komt speksteen vandaan?

In 1986 waren Jydepejsen en Tulikivi samen de eerste bedrijven ter wereld die een houtkachel bekleedden met speksteen. Deze nauwe samenwerking tussen twee fabrikanten van kwaliteitsproducten is nu sterker dan ooit.

Meer lezen »

contact opnemen

Heeft u vragen?

Heeft u naar aanleiding van dit bericht nog vragen of wilt u simpelweg meer informatie ontvangen? Neem dan gerust contact met ons op. Wij beantwoorden uw vragen graag.

Bezoek het Experience Center

Wilt u de Jydepejsen houtkachel zelf komen bewonderen. Kom naar de showroom van één van onze dealers of bezoek het Experience Center van HAVÉ Verwarming.

Senza_pop-up_button